Het dragen van contactlenzen kan bijdragen aan het ontstaan van droge ogen. Ook kunnen ze de symptomen van droge ogen verergeren.

Het type lens dat u draagt en/of de contactlensvloeistof die u gebruikt, kunnen de ogen irriteren. Met type lens wordt bedoelt dat er een verschil is tussen harde en zachte lenzen. De harde lens drijft op de traanlaag, de zachte lens is dicht in contact met het oogoppervlak. Voor beide geldt dat de mogelijkheid bestaat dat zij de kwaliteit en de functionaliteit van de traanlaag negatief kunnen beïnvloeden.

In contactlenzenvloeistof kan een conserveermiddel zitten. Dit conserveermiddel kan voor irritatie zorgen zodat u klachten van droge ogen verergeren.

Gebruik nooit vloeistof die ouder is dan de vervaldatum die op de verpakking staat gemeld. Het kan ook zijn dat de contactlensvloeistof die u gebruikt uw ogen extra irriteren. Overleg met uw oogarts of u er een andere vloeistof beschikbaar is, welke uw ogen wel kunnen verdragen.

Ook is het gebleken dat sommige dragers van contactlenzen na verloop van tijd hun contactlenzen niet goed of niet meer kunnen verdragen. Dit kan irritatie veroorzaken, waardoor klachten van droge ogen optreden.

Wanneer u contactlenzen draagt, en last heeft van droge ogen, laat uw ogen dan regelmatig controleren om complicaties te voorkomen. Aanpassing van het soort lens den de gebruikswijze kan de klachten van droge ogen meestal verhelpen. Bespreek dit met uw contactlensspecialist.

Het gebruik van kunsttranen kan verlichting brengen bij droge ogen en het gebruik van contactlenzen. Het is belangrijk om de samenstelling van de kunsttranen in de gaten te houden. Er zijn oogdruppels en ooggels waaraan conserveermiddelen zijn toegevoegd. Dit conserveermiddel kan met de contactlenzen reageren en kan de lenzen onomkeerbaar troebel maken. Vooral zachte lenzen zijn hier gevoelig voor. Daarnaast kan het conserveermiddel ook uw ogen irriteren. Bij langdurig gebruik verdienen ongeconserveerde kunsttranen de voorkeur.

Volg bij het inbrengen van kunsttranen altijd de instructie van de bijsluiter. Voor de meeste kunsttranen geldt dat de contactlenzen uit gedaan moeten worden. Een kwartier na het druppelen van de kunsttranen, kunt u de lenzen weer in doen.

Wanneer uw arts u een oogdruppel, oogzalf of ooggel voorschrijft voor bijvoorbeeld glaucoom of een ooginfectie, kan het verstandig zijn om helemaal geen contactlenzen te dragen. Vraag dit bij twijfel na bij uw arts of apotheker, of raadpleeg de bijsluiter.