In de behandeling van droge ogen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kunsttranen. Hoe de druppels worden verdragen en hoe vaak ze gebruikt moeten worden, blijft een individuele zaak. Uw zorgverlener gaat samen met u op zoek naar de best passende kunsttraan.

Kunsttranen vervangen vooral de waterige laag op het oog. Kunsttranen brengen verlichting, maar kunnen de oorzaak van de klachten niet wegnemen. Het juiste, regelmatige gebruik van kunsttranen kan wel verergering van klachten voorkomen. Kunsttranen zorgen voor een beschermlaag waardoor beschadigd oogoppervlak in staat is makkelijker te helen dan in het geval van droge ogen. Ze ondersteunen dus wel de verbetering van de conditie van uw oogoppervlak. Als u droge ogen heeft, dan ziet u met kunsttranen waarschijnlijk beter dan zonder. Wel zo verstandig als u auto rijdt! Wel dient u even te wachten na het druppelen om eventuele wazigheid te laten verdwijnen. Deze wazigheid verdwijnt na enige minuten.

Welke soorten zijn er en wat kosten ze?

Kunsttranen zijn onder te verdelen in druppels en in dikkere gels. Soms wordt voor overdag een druppel gekozen en voor de nacht de wat dikkere gel.

Er bestaat een grote diversiteit aan kunsttranen met verschillende eigenschappen. Bij alle kunsttranen is het essentieel dat de druppel lang met het oog in contact staat en het comfort verhoogt.

Er is nog geen kunsttraan die alle componenten van de traan, volledig gelijk aan de natuurlijke traan, kan vervangen.

Met hyaluronzuur-kunsttranen zijn er wel kunsttranen op basis van een lichaamseigen stof. Met gebruik van hyaluronzuur is er veel ervaring in de medische wereld, ook buiten de oogheelkunde. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof en:

  • heeft als belangrijkste eigenschap een glij-bevorderend effect
  • is comfort verhogend
  • heeft een unieke smerende werking
  • wordt over het algemeen goed verdragen

De druppels en gels zijn zowel in vrij verkrijgbare als vergoede productvormen beschikbaar. Een kunsttraan wordt alleen vergoed wanneer deze als receptplichtig geneesmiddel is voorgeschreven. Receptvrij verkrijgbare kunsttranen en kunsttranen met een CE merk komen doorgaans niet voor vergoeding in aanmerking.