In een aantal gevallen kunt u zelf stappen ondernemen om de klachten van droge ogen te verminderen:

Externe factoren
Houd in een dagboekje bij onder welke omstandigheden u het meest last heeft van droge ogen. Probeer deze omstandigheden te vermijden of te veranderen. Vermijd omstandigheden die de lucht extra droog maken of de ogen irriteren, zoals airconditioning, een ventilator of een rokerige ruimte.

Luchtvochtigheid
Zorg voor een goede luchtvochtigheid in uw woon- en werkomgeving. Dit kunt u doen door in huis bijvoorbeeld waterbakjes aan de verwarming op te hangen. Op kantoor kan een luchtbevochtiger helpen.

Contactlenzen
Als u lenzen draagt en soms last heeft van branderige ogen, is het raadzaam om vaker een bril te dragen. Doe dit bijvoorbeeld ’s avonds bij het tv kijken. Ook kunt u uw arts om oogdruppels of ooggels vragen, die veilig in combinatie met contactlenzen kunnen worden gebruikt. Daarnaast kan de lenzenvloeistof die u gebruikt ook voor irritatie zorgen. Overleg met uw arts of een andere vloeistof gebruikt kan worden. Contactlenzen hebben ook een beschermende werking, het materiaal waarvan de lenzen gemaakt zijn is daarbij van belang. Een gesprek met uw arts kan duiden of het materiaal waarvan uw lenzen gemaakt zijn uw ogen hinderen of juist beschermen.

Beeldschermen
Wanneer u langdurig met een beeldscherm werkt, kunt u last krijgen van vermoeide of branderige ogen. Neem regelmatig een pauze en let er op dat u genoeg knippert met uw ogen.

Wind
Draag buiten een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten. Zo zorgt u ervoor dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen.

Extra kunsttranen
Druppel extra kunsttranen in situaties die u niet kunt vermijden, maar waarvan u van tevoren weet dat u er last van gaat krijgen. Neem uw kunsttranen voor de veiligheid mee wanneer u van huis gaat.

Spoelen van de ogen
Waterspoelen of oogbadjes voor de behandeling van droge ogen wordt afgeraden. Kraanwater heeft niet de juiste samenstelling om droge ogen te behandelen. Er bestaan wel speciale spoelingen welke u kunt gebruiken, vraag hiernaar bij uw zorgverlener.

Dag en nachtritme
Het kan handig zijn om, bijvoorbeeld met behulp van het dagboekje, na te gaan wanneer u het meest last heeft van droge ogen. Bij veel mensen met droge ogen zijn de ogen vaak ’s ochtends en ’s avonds het droogst. Maar ook ’s nachts drogen de ogen sneller uit dan overdag. Gebruik dan een ooggel die de ogen extra verzorgt terwijl u slaapt.

Computergebruik
Het gebruik van computerschermen kan droge ogen veroorzaken. Er zijn richtlijnen opgesteld voor computergebruik. Deze richtlijnen bevatten ook adviezen op het gebied van oogklachten bij computergebruik.

Wanneer uw droge ogen veroorzaakt worden door medische problemen, is het belangrijk om zo goed mogelijk de behandeling te volgen die de arts met u heeft afgesproken. Dit betekent dat u bijvoorbeeld uw medicatie op het juiste moment van de dag gebruikt en dit blijft doen zolang uw arts dat nodig vindt. Bespreek met uw arts waarmee u zelf kunt variëren en waarmee beter niet.

Wanneer het lastig is om te onthouden wanneer u weer medicatie dient te gebruiken, zijn er meerdere manieren om uzelf er aan te herinneren:

  • Het zetten van een (kook)wekker
  • Het programmeren van de wekker op uw smartphone of tablet (handig voor als u veel onderweg bent)
  • Het installeren van een app op de smartphone of tablet, welke meldt wanneer het tijd is voor uw medicatie

Wie kan mij helpen?

Hierboven vindt u suggesties wat u zelf kunt doen aan droge ogen.

Onderschat niet wat een eventuele partner in dit proces voor u kan betekenen:

  • Meeluisteren tijdens gesprekken met de arts
  • Helpen de afgesproken behandeling te volgen
  • Uw klachten van droge ogen beter begrijpen

Klik hier voor meer informatie over behandelaars.